Wednesday, November 3, 2010

resepi char koay teow

Bahan-bahan

1)kueh tiew (segenggam)

2) cili tumis/cili boh 1 sudu

3) Taugeh/daun kucai (potong 1 inci)

4) kicap char koay teow maiza(3 sudu kicap dan tambah air panas 200ml

5) 1 biji telur ayam (dibasuh untuk membuang najis ayam yg melekat)

6) Udang 3 ekor

7)kerang(direbus tanpa air dan masukan garam,guna periuk yang ada penutup supaya cepat masak dan senang dikopek
8) 1 ulas bawang putih(ketuk)


cara2

-panaskan minyak dlm kuali. Goreng udang terlebih dulu.

-tumiskan bawang putihhingga naik bau

- Masukkan cili .Kacau hingga masak cili tersebut.

- Kemudian, masukkan kuetiew segenggam kacau sampai sebati dengan cili kemudian masukkan taugeh & daun kucai.

- Kacau, kemudian masukkan kicap yg dibancuh air tadi.masukkan kerang biar kuah mendidih dan Pecahkan telur dlm kuali & terus tutup api..(kacau buat 2 pusingan sahaja jgn terlebih kacau nanti kuah jadi kering)

No comments:

Post a Comment