Bahan-bahan
1)kueh tiew (segenggam)
2) cili tumis/cili boh 1 sudu
3) Taugeh/daun kucai (potong 1 inci)
4) kicap char koay teow maiza(3 sudu kicap dan tambah air panas 200ml
5) 1 biji telur ayam (dibasuh untuk membuang najis ayam yg melekat)
6) Udang 3 ekor
8) 1 ulas bawang putih(ketuk)
cara2
-panaskan minyak dlm kuali. Goreng udang terlebih dulu.
-tumiskan bawang putihhingga naik bau
- Masukkan cili .Kacau hingga masak cili tersebut.
- Kemudian, masukkan kuetiew segenggam kacau sampai sebati dengan cili kemudian masukkan taugeh & daun kucai.
- Kacau, kemudian masukkan kicap yg dibancuh air tadi.masukkan kerang biar kuah mendidih dan Pecahkan telur dlm kuali & terus tutup api..(kacau buat 2 pusingan sahaja jgn terlebih kacau nanti kuah jadi kering)
No comments:
Post a Comment